Get Adobe Flash player

W dniach od 12-17 maja br. w Trójmieście przebywały/przebywali przedstawicielki/przedstawiciele organizacji pozarządowych z Wielkiej Brytanii zaproszone/zaproszeni w ramach projektu Active Citizens (http://www.britishcouncil.org/pl/poland-active-citizens.htm).

Program ten realizuje w Polsce British Counsil razem z Gdańsk i Metropolia Europejska Stolica Kultury 2016 – Kandydat. Goście zwiedzali nasze miasto i odwiedzali gdańskie organizacje pozarządowe uczestniczące w Active Citizens.

Stowarzyszenie Waga bierze aktywny udział w tym projekcie. Napisałyśmy/napisaliśmy trzy wnioski o dofinansowanie projektów, dwa z nich „Bilet do Równości” i „ Młoda Demokracja” obecnie realizujemy. Trzeci, dotyczący osiedla Biskupa Górka w Gdańsku, nie otrzymał dofinansowania, ale zorganizowanie przez nas wycieczki po Biskupiej Górce dla wszystkich członkiń/członków Actice Citizens było szansą na ponowne podniesienie tego tematu.

Wycieczka odbyła się więc pod hasłem: „ Rewitalizacja zaniedbanych osiedli miejskich, na przykładzie Biskupiej Górki”, ale jednocześnie była to okazja do podziwiania uroku tego wyjątkowego miejsca, obejrzenia panoramy Gdańska i wysłuchania opowieści o historii miasta i Biskupiej Górki z ust profesjonalnego przewodnika i tutejszego mieszkańca, pana Andrzeja Furmagi.

Zagraniczni goście zachwycali się klimatem tego miejsca i trudno było im zrozumieć, że Władze Gdańska pozwalają na bezpowrotne, stopniowe jego znikanie. Gdy mijaliśmy budynki przygotowane do rozbiórki padło pytanie: Czy rewitalizacja Biskupiej Górki, to będzie wymiana starej zabudowy na nowoczesną? Podziwiając panoramę Gdańska z wieży zegarowej przy Komendzie Wojewódzkiej Policji, goście dziwili się, że Gdańsk nie wykorzystuje lepiej możliwości jakie to wzniesienie daje i że nie ma tu ogólnie dostępnych punktów widokowych.Schodząc z Biskupiej Górki minęliśmy grupkę kilku osób, które oprowadzał prywatny przewodnik, co utwierdziło nas, że nie tylko my dostrzegamy walory tego miejsca i że warto nadal upominać się o jego rewitalizację.

Zapraszamy wszystkich, którzy też tak myślą i tych, którzy chcą dowiedzieć się o Biskupiej Górce więcej, na dziedziniec GWSH, ul. Biskupia 24 B, na akcję „Cała Polska chodzi boso” dnia 2 czerwca br.

I WAGA tam będzie i o rewitalizacji Biskupiej Górki będzie mówić.