Get Adobe Flash player
"Podręczniki do historii: zdjęcia mężczyzn, mężczyzn, mężczyzn, słowa mężczyzn, mężczyzn, mężczyzn. Historia mężczyzn. Kobiety pojawiają się rzadko, zbyt rzadko, niezasłużenie rzadko. Praktycznie niemal ich nie ma. O naszych prababkach, dzięki którym dziś możemy pracować, studiować, mamy prawo do głosowania, nie znajdziemy ani słowa. Nie przeczytamy także o roli kobiet w czasie wojen, powstań, patriotycznych zrywów. Wygląda to tak, jakby tylko mężczyźni tworzyli historię, uczestniczyli w ważnych czy przełomowych wydarzeniach. A to przecież nieprawda, kolosalna nieprawda. Tak samo nieprawdą jest, że w „Solidarności” kobiet nie było, że nie odegrały w niej ważnej roli. Odegrały. Bardzo ważną, tylko mało kto o nich mówi, albo raczej prawie nikt o nich nie mówi. A przecież historia bez kobiet to tylko pół historii, pół prawdy.
Zalepianie tych białych plam, odzyskiwanie kobiet w historii, to dzieło bardzo ważne i nad wyraz potrzebne – i nam kobietom, i dziewczynkom i dziewczętom, żeby widziały, co ich prababki, babki, matki zrobiły i dla nas, i dla nich, żeby widziały i WIEDZIAŁY, żeby czuły się dumne i wiedziały, że one też mogą, żeby miały swoje bohaterki, a nie tylko bohaterów.
To ważne także dla mężczyzn – żeby nie zapominali, nie usuwali, nie wymazywali, i przesunęli się w końcu trochę. O pół.
Dlatego gorąco namawiam – wesprzyj projekt filmowy „Solidarność według kobiet”, żeby przy kolejnych okrągłych stołach kobiet nie zabrakło."
Joanna Piotrowska, fundacja Feminoteka