19 sierpnia premiera książki „Polki”

W środę 19 sierpnia 2015 roku o godzinie 18.30 w bibliotece Europejskiego Centrum Solidarności w Gdańsku, Plac Solidarności 1 w Gdańsku odbędzie się w obecności Autora premiera książki „Polki. Podróż do wnętrza Polski” (Wydawnictwo WAGA) polskiego tłumaczenia utworu Gérarda Guégana Polonaises. Voyage à l’intérieur de la Pologne, napisanego pod koniec roku 1980, wydanego we Francji w 1981 przez Editions BFB.

Polki_Gérard Guégan_zaproszenie 2

20 sierpnia o godzinie 17. 00 Gérard Guégan spotka się z czytelnikami w Miejskiej Bibliotece Publicznej im. Marii Dąbrowskiej w Słupsku – Lawendowy Ogród Literacki, ul. Grodzka 3 w Słupsku. Spotkanie poprowadzą Daniel Odija i Elżbieta Jachlewska.
21 sierpnia Gérard Guégan weźmie udział w Parku Książki będącego częścią Literackiego Sopotu. Miejsce jeszcze jest ustalane.
Francuski powieściopisarz, dziennikarz, edytor, scenarzysta i tłumacz, laureat nagród Prix Jean-Freustié i Prix Renaudot w „Polkach” relacjonuje swoje wrażenia z pobytu w Polsce zaraz po podpisaniu porozumień sierpniowych, a głównymi bohaterkami opowieści są kobiety, niektóre znane, jak Alina Pienkowska czy Danuta Wałęsa, inne nieznane, z różnych środowisk i w różnym wieku.
Będziemy niezmiernie wdzięczni za promocję wydarzeń związanych.

Polki_Gérard Guégan_ok�adka