Lokalni Przewodnicy na Biskupiej Górce

Już po raz szósty Lokalni Przewodnicy i Instytut Kultury Miejskiej zapraszają na otwarte wykłady i spacery po Biskupiej Górce. Tym razem spotkania poświęcone będą historycznej Piaskowni i dawnemu Szpitalowi Miejskiemu, będzie okazja pogłębić wiedzę na temat Kanału Raduni oraz wysłuchać mrożących krew z żyłach opowieści o kryminalnych wątkach historii dzielnicy.
Wstęp wolny.

9.05 | wt | Lokalni Przewodnicy i Przewodniczki na Biskupiej Górce

17:00 | Kanał Raduni – budowa, funkcja i znaczenie dla Gdańska, Biskupiej Górki, Oruni i okolic | wykład Andrzeja Januszajtisa | miejsce: Gdańska Szkoła Wyższa (ul. Biskupia 24b)

20.05 | sb | Lokalni Przewodnicy i Przewodniczki na Biskupiej Górce

12:00 | Piaskownia – historia i teraźniejszość | spacer z Ryszardem Kopittke | start: przed Zborem Menonitów (ul. Menonitów 2 a)

30.05 | wt | Lokalni Przewodnicy i Przewodniczki na Biskupiej Górce

18:00 | Kryminalne wątki Biskupiej Górki | wykład Ryszarda Kopittke | miejsce: Gdańska Szkoła Wyższa w Gdańsku (ul. Biskupiej 24 b)

3.06 | sb | Lokalni Przewodnicy i Przewodniczki na Biskupiej Górce

12:00 i 14:00 | Fortyfikacje i umocnienia obronne na Biskupiej Górce | spacer z Wojciechem Ostrowskim |  start: przed Gdańską Szkoła Wyższą (ul. Biskupia 24 b)

6.06 | wt | Lokalni Przewodnicy i Przewodniczki na Biskupiej Górce

18:00 | Szpital Miejski przy Sandgrube | wykład Adama Szarszewskiego |miejsce: Gdańska Szkoła Wyższa (ul. Biskupia 24b).

Uwaga: na spacery liczba miejsc jest ograniczona. Prosimy o wcześniejsze zgłoszenia: przewodnicy.bg@gmail.com.

18301854_1413584371997412_8624307959032308252_n