Get Adobe Flash player

Po raz pierwszy Prezydent Miasta Gdańska nagrodzi Wizjonera lub Wizjonerkę, Praktyka lub Praktyczkę oraz Bohatera lub Bohaterkę za  działania na rzecz praw człowieka w Gdańsku. Zapraszamy do zgłaszania kandydatów i kandydatek do nagrody!

Główną ideą nagrody jest promowanie osób, które w szczególny sposób działają na rzecz praw człowieka w Gdańsku. Do nagrody można zgłosić osoby, które odznaczają się wizjonerstwem, bohaterstwem lub działają w dziedzinie równości, sprawiedliwości i przeciwdziałania dyskryminacji i przemocy wśród mieszkańców i mieszkanek Gdańska.

Przewidziano trzy równorzędne nagrody w wysokości 3300 złotych każda, w kategoriach:

• Wizjoner, Wizjonerka
  • Praktyk, Praktyczka,
  • Bohater, Bohaterka

Kto może otrzymać Gdańską Nagrodę Równości?

Gdańską Nagrodę Równości Prezydenta Miasta Gdańska, w kategorii „Praktyk, Praktyczka”, może otrzymać osoba, która codzienną pracą przyczyniła się w ostatnim roku do realizacji idei równych szans i sprawiedliwości społecznej oraz przeciwdziałania dyskryminacji wśród mieszkańców i mieszkanek Gdańska.

Nagrodę Równości w kategorii „Wizjoner, Wizjonerka”, może otrzymać osoba, która swoimi wizjonerskimi pomysłami przyczyniła się w ostatnim roku do rozwoju idei równych szans i sprawiedliwości społecznej oraz przeciwdziałania dyskryminacji wśród mieszkańców i mieszkanek Gdańska.

Nagrodę Równości w trzeciej kategorii, „Bohater, Bohaterka”, może otrzymać osoba, która odznaczyła się w ostatnim roku bohaterskim działaniem na rzecz równych szans i sprawiedliwości społecznej oraz przeciwdziałanie dyskryminacji wśród mieszkańców i mieszkanek Gdańska.

A2_plakat_nagroda_V2

Dodatkowe informacje można uzyskać w Wydziale Rozwoju Społecznego pod nr tel.58 526 80 09 lub adresem: barbara.borowiak@gdansk.gda.pl lub w BIP Urzędu Miejskiego w Gdańsku, w zakładce „Komunikaty Urzędu Miejskiego”.