DKF “NAWIJAJ” 23 maja, godz. 18.15

Nawija_DrukDyskusyjny Klub Filmowy„Nawijaj” zaprasza szanowną młodzieży na kolejne spotkanie 🙂
Tym razem do wyboru będą filmy: Śmietnisko" (Waste Land) oraz "Maska twardziela" (Tough Guise)
W programie:
-film
-popcorn i napoje
-dyskusja
Przybywajcie!!
Wstęp bezpłatny.
"Śmietnisko"
Żeby stworzyć nową kolekcję swych dzieł, Muniz wyjeżdża na największe na świecie wysypisko śmieci, mieszczące się w Rio de Janeiro, na którym mieszka i pracuje 2.500 zbieraczy, zepchniętych całkowicie na margines społeczeństwa. Wraz z grupą "catadores" komponuje, ze znalezionych na śmietnisku odpadków, ich gigantyczne portrety. Zdjęcia tych portretów sprzedaje w największych galeriach sztuki za sumy dorównujące dziełom Basquiata czy Andy Warhola, a zarobione pieniądze oddaje sportretowanym, zmieniając ich los, dając im nadzieję i szansę na lepsze życie. Elektryzującej całości dopełnia, napisana specjalnie do tego filmu, piękna muzyka Moby’ego.
Zwiastun:
"Maska twardziela"
Dokument porusza kwestię krępowania tożsamości mężczyzny poprzez jego popkulturowy wizerunek. Zawiera dokładną analizę tego, jak wpojony przez media ideał męskości przekłada się na nasze życie, wywołując presję bycia twardym i nieokazującym ani słabości, ani uczuć. Jednocześnie autorzy wyjaśniają zależność pomiędzy taką kreacją a wzrostem przemocy. Obraz zawiera liczne przykłady z kinematografii, życia publicznego, sportu i muzyki.
źródło: www.filmweb.pl