O nas

Stowarzyszenie „WAGA” powstało w 2009 roku jako organizacja działająca na rzecz równego traktowania kobiet i mężczyzn, stąd jedną ze specjalizacji WAGI jest lobbowanie na rzecz Europejskiej Karty Równości Kobiet i Mężczyzn w Życiu Lokalnym.

Poza działalnością na rzecz lokalnej społeczności Gdańska, szczególnie Biskupiej Górki, WAGA realizowała ogólnopolskie projekty takie jak filmy dokumentalne „Kobieta bez Przestrzeni” (projekt Video Studio Gdańsk) oraz „Założę czerwone spodnie”, czy pierwsze polskie tłumaczenie i wydanie książki Gérarda Guégana „Polki. Powrót do wnętrza Polski” – Wydawnictwo WAGA, wydawca „Obywatelki”.

„Bilet do Równości”, „Rozmawialnia”, „Etat Tata – lubię to”, „Mama-Ma-Pomysł”, „Darcie pierza” „Lider – tak to ja” – to tylko niektóre projekty społeczne, w które zaangażowane były członkinie i członkowie Stowarzyszenia WAGA.

Od 2016 roku ze Stowarzyszenia WAGA wyodrębniło się Stowarzyszenie Biskupia Górka, które prowadzi portal www.biskupiagorka.pl i podejmuje wiele działań dla mieszkańców i mieszkanek tej wyjątkowej części miasta i zachowania jego dziedzictwa.

Stowarzyszenie WAGA obecnie bierze udział w gdańskim programie aktywizacji społecznej i zawodowej osób zagrożonych wykluczeniem, a także prowadzi Dom Sąsiedzki i Klub Senioryci przy ul. Biskupiej na Biskupiej Górce. Ostatnią produkcją WAGI jest film „Po drugiej strony bramy”.

Więcej o działalności Stowarzyszenia WAGA na stronie stowarzyszeniewaga.pl oraz na Facebooku