Osobowość Roku 2015

Nasza Koleżanka, Członkini Zarządu Stowarzyszenia WAGA – Krystyna Ejsmont jest nominowana za działalność społeczną na rzecz Biskupiej Górki do nagrody Dziennika Bałtyckiego „Osobowość Roku 2015”!

Krystyna Ejsmont jest mieszkanką Biskupiej Górki i członkinią Stowarzyszenia WAGA, które zainteresowała działaniem na tym terenie. Była inicjatorką powstania Partnerstwa dla Biskupiej Górki w 2011 r., założyła i prowadziła jego fanpage na Facebooku do czerwca 2012 r.

Pomysłodawczyni i koordynatorka projektów dotyczących Biskupiej Górki, a realizowanych przez Stowarzyszenie WAGA: „Dom Sąsiedzki na Biskupiej Górce”, ”Klub Seniorki i Seniora z Biskupiej Górki” (obecnie Klub „Senioryci”), „Dzień Sąsiadów na Biskupiej Górce”, „Święto 95. Urodzin Brunona Zwarry”, „Od Wybego do Zwarry”, „Plener malarski Barwy Biskupiej Górki” oraz wystaw: „Biskupia Górka z bliska”, „Gdańscy fotograficy o gdańskich Żurawiach”, „Artyści i artystki Biskupiej Górki”, „Biskupia Górka 1945”. Pracowała również przy projektach : „Poczta widokiem na Biskupia Górkę” i „Darcie Pierza”.
Koordynatorka pierwszej edycji „Lokalnych Przewodników i Przewodniczek na Biskupiej Górce”. Założycielka i administratorka portalu: www.biskupiagorka.pl i jego fanpage’a na Facebooku oraz fanpage’a Klubu ”Senioryci”. Od czasu otrzymania przez WAGĘ dużego lokalu przy ul. Biskupiej 4 organizuje i prowadzi bibliotekę dla mieszkańców i mieszkanek BG.

Wraz z Wojtkiem Ostrowskim utworzyła grupę nieformalną „BG Film”, która w różnym składzie realizuje filmy – dwa z nich („ul. Biskupia” i „ul. Na Stoku/Grenadiergasse”) otrzymały pierwsze nagrody na konkursie „Filmujemy Gdańsk!”. Dzięki jej determinacji powstał na szczycie Biskupiej Górce w 2014 r. pierwszy punkt widokowy na Gdańsk dostępny dla zwiedzających, a wspaniałą rzeźbę Neptuna ZDiZ uczynił wreszcie widoczną.

Radna Dzielnicy Śródmieście w kadencji 2011-2014, złożyła 20 wniosków do budżetu Rady Dzielnicy Śródmieście dotyczących Biskupiej Górki (siedem zostało zrealizowanych) i trzy do Wieloletniego Planu Inwestycyjnego. Orędowniczka Budżetu Obywatelskiego – pracowała przy pierwszym Budżecie Obywatelskim Rady Dzielnicy Śródmieście, dzięki niej na Biskupiej Górce został wówczas utworzony punkt konsultacyjny i wyborczy. W imieniu Stowarzyszenia WAGA przygotowała i złożyła dwa wnioski do Budżetów Obywatelskich w 2013 i 2014, które również dotyczyły Biskupiej Górki.

Pomysłodawczyni i propagatorka powstania muzeum Biskupiej Górki, gromadzi przedmioty i dokumenty związane z historią tego miejsca, sama przekazała na ten cel zbiory własne. Nagrywa i spisuje wspomnienia mieszkańców i mieszkanek, wspiera fotografika Wojtka Ostrowskiego w tworzeniu galerii portretów osób związanych z Biskupią Górką oraz fotograficznej dokumentacji przedwojennych kamienic Biskupiej Górki. W 2015 r. otrzymała nagrodę jako „Osoba przyjazna seniorom”.