W Dniu Kobiet

W Dniu Kobiet, 8 marca przedstawicielki  Stowarzyszenie WAGA  miały możliwość uczestniczenia w Gdański Kongres Zdrowia Kobiet  promując jeden z projektów – Gdańskie Centrum Równego Traktowania wraz z przedstawicielką organizacji partnerskiej  w tym projekcie Fundacja Oparcia Społecznego Aleksandry. To była doskonała okazja do rozmów z osobami uczestniczącymi w tym wydarzeniu,  szerzenia informacji na temat bezpłatnego wsparcia dla każdej osoby doświadczającej przemocy z nienawiści, przedstawiając pełną ofertę pomocy, realizowanej w ramach GCRT.

Współtworzenie tak wspaniałego wydarzenia – ukierunkowanego na zdrowie i bezpieczeństwo kobiet, promujące działania profilaktyczne różnego typu, przypominające kolejny raz, jak ważne i wyjątkowe są kobiety – to była prawdziwa przyjemność. Interesujące spotkania, inspirujące debaty, dyskusje wokół ważnych dla kobiet tematów wraz z możliwością badania stanu zdrowia – wszystko to pozwalało poczuć moc siostrzeństwa  w życzliwej, otwartej atmosferze, uwolnionej od stereotypów  i pełnej autentycznej radości bycia tu i teraz.

Warto w tym miejscu przypomnieć, że Gdańskie Centrum Równego Traktowania jako swój nadrzędny cel realizuje bezpieczne i bezpłatne wsparcie każdej osobie mieszkającej w Gdańsku, która doświadczyła dyskryminacji, przemocy z nienawiści ze względu na którąkolwiek z przesłanek: wiek, płeć, rasę/ pochodzenie etniczne, orientację seksualną/tożsamość płciową, stan zdrowia/niepełnosprawność, czy wyznanie/bezwyznaniowość.

Podczas tego wyjątkowego wydarzenia w Europejskie Centrum Solidarności  zachęcałyśmy os. uczestniczące do korzystania oraz promowania  szerokiej oferty wsparcia – oferowanej dzięki  współpracy całej sieci gdańskich organizacji pozarządowych. Właśnie dzięki współpracy wielu organizacji, wielu zaangażowanych osób możliwe jest dopasowanie wsparcia do indywidualnych potrzeb każdej zgłaszającej przemoc z nienawiści osoby – w tym  np. pomocy prawnej, psychologicznej, czy asystenckiej.

Dodatkowe informacje o projekcie, możliwości kontaktu można znaleźć na stronie projektu www.gcrt.pl. Projekt GCRT realizowany dzięki środkom Miasto Gdańsk

Prezeska WAGI – Anna Butrym  wzięła udział w panelu pt ” Kobieta 60+ – wspaniałe życie dojrzałych kobiet”.