III Święto Ulicy Biskupiej

Stowarzyszenie WAGA zaprasza w niedzielę 6 września w godz. 14.00-18.00 na III Święto Ulicy Biskupiej.

W tym roku pod hasłem Dostrzegalnia Sztuki i Talentów na Biskupiej. W XVIII wieku Nataniel Mateusz Wolf, lekarz, biolog, astronom otworzył obserwatorium astronomiczne – Dostrzegalnię Gwiazd na Biskupiej Górce. Chcemy w tym roku dostrzec i docenić osoby o różnych talentach. W czasie świętowania na unikatowej ulicy Biskupiej spotkacie artystów i artystki sztuki profesjonalnej i amatorskiej. W trakcie wspólnego tworzenia obrazu „Przyszłość Biskupiej Górki” każdy będzie mógł popróbować swoich talentów artystycznych. Atrakcją świętowania są plenerowe koncerty – zagrają Zagan Acoustic i Remont Pomp. Dla tych, którzy chcą lepiej poznać historię Biskupiej Górki Stowarzyszenie Biskupia Górka przygotowało wystawę fotograficzną „Pod dachami Biskupiej Górki”, a lokalna przewodniczka Magdalena Kamrowska przygotowała dwugodzinny spacer, na którym będzie można dowiedzieć się więcej m.in. o życiu i talentach Nataniela Mateusza Wolfa.

Barbara Piórkowska i Ewa Baniecka, gdańskie pisarki spotkają się w „Rozmawialni”, by porozmawiać o poezji codzienności, życiu jako procesie nieustannej zmiany a także o tym, co jest niesamowitego w słowiańszczyźnie.

Dzieci także będą mogły ujawnić swoje talenty podczas animacji, gier i zabaw na zapleczu budynku przy Biskupiej 4.

Świętowanie zakończy wspólna biesiada przy muzyce. Wstęp na imprezę wolny.

14:00 – 16:00     DOSTRZEGALNIA SZTUKI i TALENTÓW NA BISKUPIEJ

/Wzdłuż ul. Biskupiej/

• Plener malarski – stanowisko wspólnego tworzenia obrazu pt. „Przyszłość Biskupiej Górki oczami naszych gości”
  • Stanowisko artystki karykaturzystki – goście wydarzenie będą mogli obserwować pracę artystki przy tworzeniu karykatury i otrzymać artystyczną wizję siebie
  • Wystawa prac fotograficznych, ilustracyjnych, komiksowych
  • Dostrzegalnia talentów: wystawa prac zgłoszonych przez dzieci

KONCERTY PLENEROWE :

14:15 – 14:45   ZAGAN ACOUSTIC – muzyka z pogranicza awangardy, jazzu i folku;

Stanowisko – kamienne schody przy kamienicy Biskupia 17

15:15 – 15:45   REMONT POMP – muzyka etniczna, awangardowa, improwizowana grana na

szklankach, kieliszkach, dzbanku, bębenkach, beczce;

/Stanowisko – pod drzewem przy kamienicy Biskupia 32/

14:00 – 18:00    Wystawa fotograficzna „Pod dachami Biskupiej Górki” w lokalu Biskupia 4; Stowarzyszenie Biskupia Górka. Na wystawę złożą się zdjęcia wykonane przez Annę Kazińską-Olejniczak na poddaszach przedwojennych budynków Biskupiej Górki. Poddasza domów, w których mieszkamy to prywatne muzea pamięci. Wystawa jest okazją, by o fenomenie tych przestrzeni porozmawiać. Zachęcamy do podzielenia się swoimi przemyśleniami, wspomnieniami lub opowieściami związanymi z takimi miejscami. Każda osoba, która prześle do 5 września br. krótki tekst (ok. pół strony A4) na adres: stowarzyszenie.bg@gmail.com, weźmie udział w losowaniu nagrody – albumu „Panorama Gdańska z Góry Biskupiej 1855-1970” ufundowanego przez Fundację Karrenwall.

15:45 – 16:30    Spotkanie z Anną Kazińską-Olejniczak.

/Wystawa czynna tego dnia do godziny 18.00/

Więcej o spotkaniu https://www.facebook.com/events/3884381548255246

Prosimy pamiętać o założeniu maseczek i zachowaniu dystansu społecznego w lokalu.

14:00 – 16:00    Spacer po Biskupiej Górce z lokalną przewodniczką Magdaleną Kamrowską

/Zbiórka przy ul. Biskupiej 4/

ANIMACJE I BIESIADA DLA GOŚCI WYDARZENIA

/Podwórko na zapleczu kamienicy Biskupia 4/

16:30 – 18:00 –   ROZMAWIALNIA spotkanie z gdańskimi pisarkami: Barbarą Piórkowską i Ewą Baniecką. Spotkanie prowadzi Marianna Palider

Barbara Piórkowska pisarka, poetka, krytyczka literacka, performerka. Autorka powieści „Szklanka na pająki” (2010/2018) i prozy „Utkanki” (2014), trzech tomów poetyckich, w tym ostatniego pt. „Internationala” (2012), audiobooka poetyckiego, tekstów do piosenek (płyta „Piórko” Natalii Grzebały); współtwórczyni spektakli poetyckich. Nominowana do Nagrody Miasta Gdańska w Dziedzinie Kultury „Splendor Gedanensis” za rok 2010. Laureatka Nagrody Gdańskich Bibliotekarzy „Pro Libro Legendo” za rok 2010. Współtwórczyni projektów pisarskich dla grup seniorów oraz edukacyjnych przedsięwzięć związanych z literaturą przeznaczonych dla dorosłych, dzieci i młodzieży.

Ewa Baniecka, pseudonim literacki Ewa Skunart, autorka „Off-Off” (2018), za którą otrzymała pierwsze miejsce w rankingu 101 książek na 101 lat praw wyborczych kobiet. Autorka książek „Jośka. Pamiętnik maturzystki” (2007) i „Rok Wieloryba” (2009). Doktor nauk humanistycznych, instruktorka rekreacji, joginka z zamiłowania i pasji. Członkini Stowarzyszenia WAGA.

14:00 – 18:00      Animacje gier, zabawy integracyjne, pokaz baniek mydlanych

16:00 – 18:00      Wspólna biesiada przy muzyce „A mnie jest szkoda lata” – prowadzi Zbigniew Konwerski

W trakcie wydarzenia na stoisku Fundacji Gdańskiej będzie można dowiedzieć się na czym polega projekt „Podwórko Sąsiedzkiej Energii – Biskupia Górka”, którego Stowarzyszenie WAGA jest partnerem.

Projekt jest współfinansowany ze środków Miasta Gdańsk