Seniorze! Seniorko! Twoja paczka czeka!

Ruszyła akcja DOBRA PACZKA. Stowarzyszenie WAGA razem z Fundacja Gdańską pomaga czynić dobro. Do potrzebujących trafią prezenty.

Akcja działa od 15 grudnia i przewidziana jest do wyczerpania zapasów, a sięgają one ogółem 2500 zestawów, a w samej WADZE – 54. Co w nich się znajdzie zależy od samego zainteresowanego. Fundacja Gdańska przekazuje na ten cel ogółem 125 000 zł.

Paczki za naszym pośrednictwem trafią do najbardziej potrzebujących seniorów i seniorek ze Śródmieścia – mówi Julia Prokop ze Stowarzyszenia Waga. – Warunkiem jest ukończone 70 lat i nie korzystanie z usług opiekuńczych świadczonych przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Gdańsku. Senior sam wybierze produkty które chciałby otrzymać. Wybierać można spośród żywności i środków czystości.

Żeby otrzymać paczkę trzeba zgłosić się do programu dzwoniąc pod numer 500 218 337, wypełniając formularz na stronie https://www.gdanskpomaga.pl/dobra-paczka lub – jeśli jesteśmy ze Śródmieścia – dzwoniąc na bezpośredni nr koordynatora z WAGI: 503 962 722. Później z pomocą asystenta wystarczy zaplanować zakupy w kwocie do 50 zł, które następnie zostaną dostarczone bezpośrednio do domu seniora. Dostarczeniem zakupów zajmują się wolontariuszki i wolontariusze.

Wsparcie dotyczy każdej osoby spełniającej kryteria nawet jeżeli dwie osoby mieszkają w jednym gospodarstwie domowym – wyjaśnia Tomasz Różyński ze Stowarzyszenia Waga. –  Cieszymy się, że możemy wziąć udział w tym przedsięwzięciu. Zachęcamy także seniorów do zgłaszania się do projektu.

Projekt realizowany jest wspólnie przez instytucje: Stowarzyszenie WAGA, Fundacja RC, Wolontariatgdansk, Gdańska Fundacja Innowacji Społecznej, Stowarzyszenie Morena GAK Projektornia, GAK Scena Muzyczna, Fundacja Obudź Nadzieję, GAK Gama, „Stowarzyszenie Nowy Port Sztuki”, Oliwski Ratusz Kultury, ISE Dolne Miasto – Inkubator Sąsiedzkiej Energii, Gdański Archipelag Kultury, cieKAWA kawiarnia Gdańsk, Fundacja Inicjatyw Społeczno – Kulturalnych FORUM, GAK Winda oraz GAK Wyspa Skarbów.