Centrum Wsparcia Seniora podczas pandemii

Podczas pandemii koronawirusa, Centrum Wsparcia Seniora (CWS) działa, tylko z pewnymi zmianami. Praca odbywa się zależnie od możliwości: zdalnie bądź w lokalu Stowarzyszenia Waga.

Z uczestnikami projektu regularnie utrzymywany jest kontakt telefoniczny. Organizowana jest pomoc sąsiedzka oraz wsparcie w niezbędnych dla seniorów sprawach; dostarczane są zakupy i leki. W ramach indywidualnego psychologicznego wsparcia realizowana jest także pomoc seniorom oraz członkom ich rodzin – osobom opiekującym się na co dzień seniorem. Animatorka CWS koordynuje wsparcie eksperckie odbywające się telefonicznie.

Julia Prokop – Animatorka CWS

Seniorzy, w większości w kryzysie psychicznym, potrzebują rozmów i motywacji do jakiejkolwiek aktywności, a często także wsparcia ekonomicznego – mówi Julia Prokop, Animatorka CWS w Gdańsku. – Dlatego wraz z osobami koordynującymi projekt zbadałam potrzeby seniorów i na tej podstawie wypracowaliśmy plan działań na czas kwarantanny z powodu koronawirusa. Ekspertkom zostały przydzielone dni, w których dzwonią do uczestników naszych projektów i zbierają informacje o ich bieżących potrzebach. W ten sposób wspieramy uczestników oraz rozwiązujemy ich problemy. W każdy poniedziałek do seniorów dostarczana jest  „EduTeczka”, a w niej materiały do samodzielnej realizacji. Przy okazji przekazywania teczki z materiałami do pracy na kolejny tydzień, odbieramy teczkę z poprzedniego tygodnia z materiałami zwrotnymi.

I tak w poniedziałki, wg wskazówek z teczki, uczestnicy mają do wykonania trening pamięci. Wtorki przeznaczone są na działania pedagoga który określa problemy seniorów. W środę uczestnicy CWS wykonują zlecone przez trenerkę prace plastyczne. Czwartek to czas aktywności fizycznej. Na każdy piątek trenerka przygotowuje dla uczestniczek i uczestników zadania integrujące grupę, takie jak np. wzajemne pisanie listów do siebie, czy przygotowanie kartek pocztowych.

W tym niełatwym czasie codzienne spotkania w grupie stały się niemożliwe – twierdzi Julia Prokop. – Niepewność, ograniczenia w swobodnym przemieszczaniu się oraz wysokie ryzyko zagrożenia życia z powodu pandemii, wpływają negatywnie na samopoczucie i stan psychiczny seniorów. Wsparcie grupowe jest teraz utrudnione, dlatego skupiamy się na zindywidualizowanym kontakcie. Będziemy też analizować dotychczasowe procesy grupowe, w których wspólnie uczestniczyliśmy. Senioralna grupa wiekowa jest szczególnie narażona na depresję i objawy lękowe, zwłaszcza w tak ekstremalnych okolicznościach, jak pandemia koronawirusa. Dlatego nasze działania są nakierowane na przeciwdziałanie obniżonemu nastrojowi, poczuciu rezygnacji i utraty zainteresowań tym, co buduje wiarę w siebie i pozytywny wymiar życia.

Dodatkowo do każdej teczki dołączany jest mały poczęstunek: kawa, herbata, ciastko, czy owoc. Tuż przed świętami dostarczono seniorom koszyczki z artykułami spożywczymi.